BLOG

time-for-change

Vroeger dacht ik eerst aan de ander en daarna pas aan mezelf. Ik paste me steeds aan, zorgde voor de ander en dacht: Als hij of zij gelukkig is, dan ben ik het ook.

Totdat het niet meer ging, het kostte mij zoveel energie en ik was niet helemaal mezelf. Mijn glas was leeg. Er moest iets veranderen, want dit was ongezond.

Na jaren durfde ik uiteindelijk voor mezelf te kiezen. Het voelde even egoïstisch, ik was bang dat ik dan niet goed genoeg zou zijn. Maar inmiddels weet ik dat je eerst voor jezelf moet zorgen en dan pas wat te geven hebt aan een ander.

Het is herfst, de beste tijd om los te laten want de natuur en de energie helpen mee. Wat wil jij voor het eind van het jaar achter je laten? Nu ben jij aan de beurt. Kies voor jezelf en ga voor jouw geluk. Je verdient het en bent het waard om te ontvangen.

Mensen die van je houden en goed voor jou zijn begrijpen het en blijven in je leven. Anderen die jou alleen maar energie kosten, jou de schuld geven van alles en niet zelf in de spiegel kijken, die zijn niet goed voor jou.

Wil je echt jezelf zijn? Doen wat bij jou past? Een leuker en lichter leven? Ga er dan voor en vraag iemand jou erbij te helpen. Ik ben er voor je en gun jou alle geluk van de wereld!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5 Nuttige tips als je kind veel ouder lijkt

Lees hier mijn artikel op Nieuwetijdskind.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VAN VERDRIET NAAR BEVRIJDING
Laatst werd ik gebeld door een moeder. Ze had via via over mij gehoord en hoopte dat ik haar kon helpen. Haar dochter was onhandelbaar en lastig, vertelde ze. Het ging niet meer. Zij weigerde iedere ochtend naar school te gaan. Het was steeds een strijd. Na zo’n ochtend zat moeder uitgeput op haar werk. Vader had een goede baan, waardoor hij veel aan het werk was en weinig tijd voor de kinderen had. Haar dochter had steeds een boze bui als zij uit school kwam. Zij luisterde slecht en werkte niet mee. Haar dochter had wel vriendinnen, maar ook ruzie op school en er waren jongens die pesten.

Thuis was er veel onrust en irritatie. De moeder was op en werd er verdrietig van. Ze kon niet meer. Ze hadden als gezin al van alles geprobeerd en waren al overal geweest. Bij de dokter, een kinderpsychiater, een psycholoog enz. Niets hielp. De ouders voelden zich machteloos en wanhopig. Deze moeder vroeg of ik hun kon helpen. Heel even dacht ik: Waarom zou het mij dan wel lukken? Maar…ze komen niet voor niets bij mij. Dat heeft vast een reden, wacht maar af, klonk een stemmetje in mij. Na het eerste telefoongesprek voelde het meteen goed en de moeder vertrouwde erop dat ze bij mij aan het juiste adres was.

En dat bleek te kloppen. Toen haar dochter mij zag, was zij meteen heel open en vertelde alles waar zij last van had. We hadden een goede klik. We deden precies de oefeningen en spellen die bij haar pasten, ik had precies het eten en drinken wat zij lekker vond en zij was gek op dolfijnen en het strand. Geen toeval. Ik begreep de ouders en ik begreep het kind. Er was herkenning vanuit mijn eigen jeugd in een doktersgezin.

Na 3 afspraken was alles verbeterd. Er was rust in huis, de strijd was verdwenen en iedereen was weer blij. Het gezin voelde veel hechter en liefdevoller. De chronische gezondheidsklachten van de dochter verdwenen meteen. Het pesten was gestopt. De ouders waren zo opgelucht en vonden het een bevrijding. Het kind was dolblij. Het effect was nog groter dan ik had verwacht. Hoe komt dit? Ik denk doordat ik veel aanvoel, ik leg de vinger op de juiste plek en ik kijk naar het verband tussen lichaam en geest. Maar ook naar de negatieve energie die het gezin aanvoelt van elkaar en de spiegels. Je gaat bij mij echt voelen hoe de ander zich voelt en dat herstellen we. Hierdoor krijg je veel meer begrip en vallen er kwartjes. Bij mij kom je niet om veel te praten, spelenderwijs ontdekken we de oorzaken en bedenken we met elkaar oplossingen. Op een leuke manier in een strandsfeer of op het strand. Iedere keer is het weer anders.

Herken jij hier iets in? Ben jij ook ten einde raad vanwege jouw zoon of dochter? Wil je dat er snel iets verandert? Ik ben er voor jullie. Voor alle gevoelige of temperamentvolle kinderen van 4 t/m 18 jaar. Ik wil dat alle gevoelige kinderen die het moeilijk hebben dol-fijn gelukkig zijn. Tevreden zijn met hun leven met rustig vaarwater en soms een golf. Ik heb een gave meegekregen om met kinderen te werken en het voelt als mijn missie.

Stuur mij gerust een bericht als jij toe bent aan verandering. Voel jij: Ja, dat wil ik ook. Dan maken we snel een afspraak. Na 3 afspraken bij mij is de rust weer terug voor iedereen. Je zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik zorg er zelfs voor dat gezondheidsklachten verdwijnen. Je mag me daarnaast altijd appen of skypen voor dringende vragen. Het kost 300 euro voor 3 keer een dol-fijne sessie van 1,5 uur inclusief drinken, wat lekkers en waardevolle tips voor thuis en op school. Het geluk van een kind is zoveel waard en de liefde en het geluk voor jezelf natuurlijk ook.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

KIJK IN DE SPIEGEL VAN EEN KIND EN ALLES WORDT LICHTER

Het spiegelen is voor sommige ouders helemaal nieuw. Daarom hier een uitleg. Toen ik zwanger was, zag ik allemaal kinderwagens op straat. Dat was een spiegel van wat in mij leefde. Wil je een nieuwe Audi of Volvo? Dan zie je die auto’s steeds vaker op de weg rijden. Dat is een spiegel van wat jou bezighoudt. Is jouw kind vaak boos? Dan kan het een spiegel zijn van jouw (onbewuste) boosheid die je nog niet hebt verwerkt of iets van de vader. Het kan komen door een trauma uit jouw jeugd of door iets wat afgelopen jaar heeft gespeeld. Mijn dochter had 2 jaar geleden driftbuien. Ik ging het pas zien toen ik het doorhad. Zij spiegelde de boosheid die ik nog niet helemaal had verwerkt van vroeger. Nu ik dit wel heb gedaan door het spiegelen is er veel meer rust.

Zodra ouders weten hoe het werkt en het bij mij hebben ervaren, vinden ze het spiegelen heel bijzonder. Dan valt er veel spanning en onrust weg. Maar als ze het nog niet hebben ervaren, roept het vantevoren ook weleens irritatie op. “Ligt het dan allemaal aan mij? Is het dan mijn schuld?”, hoor ik weleens zeggen.

Mijn antwoord daarop is: “Nee, het is niet jouw schuld. De oplossing zit grotendeels wel in jou”. Wat jou het meest irriteert of raakt van het gedrag van jouw kind, dat is iets wat in jou zit. De vader van jouw kind heeft er misschien helemaal geen last van of het valt hem niet op. Raakt het gedrag van een kind jou niet en de vader wel? Dan is het iets wat in de vader zit. Met een spiegelopstelling met gekleurde blaadjes is het snel duidelijk en kunnen we het accepteren en loslaten. Dan kijk je opeens heel anders naar een kind en wordt alles lichter! Bij kinderen werkt het helemaal snel als zij een spiegelopstelling krijgen omdat iets of iemand hun irriteert of als iemand hun pest. Jullie mogen altijd samen langskomen, ouder en kind. Lees hier meer over een Spiegelopstelling.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MIJN KIND LIJKT WEL 20 JAAR OUDER. HELP!

Dit jaar heb ik deze opmerking al van zoveel moeders gehoord. Ik voel dat dit het moment is om er wat mee te doen.

“Mijn kind is zo wijs, hij/zij gaat altijd in discussie en weet alles beter. Hij/Zij bepaalt thuis graag wat er gebeurt en neemt heel veel ruimte in. Het vreet energie en ik word er zo moe van. Met mijn andere kind gaat het veel makkelijker. Die luistert tenminste en doet alles wat ik zeg. Ik voel me machteloos en weet het niet meer”. Exact ditzelfde verhaal vertellen al deze moeders aan mij.

Onbegrip
Ik herken het zo van mezelf van vroeger. Ik wilde ook veel ruimte in nemen en gehoord worden en was het niet altijd eens met mijn omgeving. In die tijd werden kinderen meestal niet gehoord, “je bent maar een kind”, dus ik werd stil en teruggetrokken. Ik heb een oude ziel en ben ook heel wijs. Mijn opa zei altijd dat ik in de couveuse al een wijze blik had met grote blauwe ogen. Toen ik nog klein was, zei hij regelmatig dat ik een wijsneus was en mijn ouders waren niet altijd blij als ik tegen hun in ging en het beter dacht te weten. Mijn omgeving begreep mij vaak niet en nog niet altijd. Mijn omgeving begrijpt niet altijd hoe ik denk en wat ik doe met Dol-fijn. En daar hebben de kinderen die ik ontmoet ook mee te maken: onbegrip. Van binnen speelt er heel iets anders dan je aan de buitenkant ziet. Het kind lijkt irritant of bijdehand, maar heeft heel veel liefde en wijsheid in zich waar anderen wat aan kunnen hebben. Je kunt leren van deze kinderen, want zij hebben vaak hele goede oplossingen. Kinderen met een oude ziel hebben een groter bewustzijn en zien, voelen en weten meer dan hun omgeving op een bepaald vlak. Zij hebben al meerdere levens meegemaakt.

Begrip
Op mijn 23e ging ik naar een psycholoog. Die voelde niet wat ik voelde, had een jongere ziel en zat teveel in haar hoofd, dus dat werkte niet zo goed bij mij. Op mijn 25e heb ik voor het eerst iemand ontmoet, die mij echt begreep. Ik zat helemaal vast en de energie stroomde niet meer. Ik kon niet mezelf zijn, ik was al 3 keer bijna overspannen en had veel verdriet. Zij hielp mij de energie weer te laten stromen en weer lekker in mijn vel te zitten. Ik leerde oefeningen en kon mijn verhaal kwijt. Daarna heb ik veel meer mensen ontmoet die mij zo hebben geholpen en die mij echt begrijpen: Ria, Helga, Marga, Anna en Marian. Bij een lezing over oude zielen van Petra vorig jaar wist ik het zeker. Ik ben hier om kinderen te helpen met een oudere ziel. En uiteraard ook voor hun ouders, zodat er een betere verbinding ontstaat en meer begrip thuis en op school.

Wat had ik als kind nodig
Ik had het volgende al veel eerder nodig als kind:
-Een lieve, hoogsensitieve coach die mij aanvoelt en echt begrijpt.
-Iemand waar ik blij vandaan kom en graag weer naartoe ga.
-Leren voor mezelf op te komen
-Oefeningen om met alle prikkels en onbegrip van de omgeving om te gaan
-Zelfvertrouwen ontwikkelen
-Tips en info voor mijn ouders. Dat zij beter voelen wat ik voel.
-Tips die ik thuis en op school kan gebruiken
-Een goede verbinding tussen ouders en kind
-Liefde, plezier en rust, vooral in mijn hoofd.

Aanvoelen
Het is ongelofelijk hoe het werkt, maar kinderen met een oudere ziel voelen dat ik hun echt begrijp. Kinderen die mij niet kennen geven mij spontaan een knuffel op school of staren me lang aan bij de kassa. Ik herken hun meteen aan de grote ogen en uitstraling. Als ze een keer bij mij zijn geweest vragen ze vrij snel wanneer ze weer terug mogen komen. Ze vertellen alles uit zichzelf waar zij mee zitten. Soms al op straat. Mijn kind heeft een oude, wijze ziel, dus ik begrijp de ouders ook.

Oplossing
Daarom heb ik besloten dat ik vanaf nu een traject op maat aanbied aan alle ouders en kinderen die zich hierin herkennen. Met elkaar bekijken we waar iedereen behoefte aan heeft, hoe we dit invullen en hoe lang. Dat kan 3 maanden zijn tot een jaar of zelfs langer als het kind dat nodig heeft omdat er altijd wel wat gebeurt in je leven waar je een coach bij kunt gebruiken. Alles is mogelijk. Financieel gezien komen we er ook uit. Er is overal een oplossing voor. Ik werk ook met dienstenruil. Het resultaat voor jullie gezin is: een goede band want je voelt echt wat jouw kind voelt en andersom, veel meer begrip voor elkaar en rust op alle vlakken. Op een leuke, luchtige en liefdevolle manier.

Herken jij jullie gezin? Stuur mij dan gerust een mail info@dolfijnjezelfzijn of bel naar 06-41420085  als jullie hier aan toe zijn!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

VAN KLEIN DENKEN NAAR GROOTS VOELEN
helloworld

 

 

 

 

Ruim een jaar geleden kreeg ik voor het eerst een Spiegelsessie. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten en vond het best spannend, maar ik was wel heel benieuwd. Ik mocht aangeven waar ik op dat moment mee zat en wat mij raakte. Dat was toen het gedrag van mijn dochter. Het kwam zo diep binnen en irriteerde mij. Ik werd er verdrietig en moe van. Na een kort gesprek en een paar vragen werden al wat dingen duidelijk. Langzaam kwam het besef wat het gedrag van mijn kind mij vertelde. Daarna mocht ik op een aantal gekleurde vellen staan en nog meer voelen wat het met mij deed in mijn lijf. Echt voelen kostte mij toen wel moeite, want ik zit veel in mijn hoofd. Ik denk veel en analyseer van alles. Als kind voelde ik veel aan van mijn omgeving en dat overspoelde mij. Daarom heb ik toen onbewust als overlevingsmechanisme gekozen om niet meer zoveel te voelen. Ik sloot mij meer af en keerde naar binnen. Dat heeft altijd goed gewerkt. Ik ging meer doen, veel leren en later hard werken. Maar ook veel piekeren.

Totdat ik moeder werd, toen veranderde er iets. Mijn hart ging open en ik kreeg een heel nieuw gevoel. Een baby is nog zo puur en zuiver, een en al liefde en gevoel. Ik voelde opeens weer heel veel en dat kwam meteen binnen. Haar lach iedere morgen als ze wakker werd, maar ook het huilen. Dat ging door merg en been. Heel mijn lijf stond strak. Dus ook haar boze buien kwamen binnen. Bij de eerste Spiegelopstelling viel het kwartje. Het gedrag van mijn kind spiegelt wat er in mij leeft. Het spiegelde mijn boosheid over dingen in mijn leven die ik nog niet 100% had verwerkt. We hebben alles getransformeerd waardoor haar gedrag toen niet meer nodig was voor mij als spiegel. Deze nieuwe manier van kijken naar je kind heeft mij zoveel rust gegeven. Daarna heb ik tijdens de opleiding tot Spiegelcoach veel gespiegeld met de groep. Alles wat mij raakte.

Waarom voelde ik mij zo klein en irriteerde ik mij aan mensen die te zichtbaar waren en zichzelf fantastisch vinden? Waarom hadden vroeger veel mensen kritiek op mij? Waarom gingen anderen over mijn grens en namen zij zoveel ruimte in? Na afgelopen jaar is alles duidelijk. Het was een spiegel, want alles zat in mij. Nu ik dit weet neem ik de verantwoording over mijn eigen leven en voel ik mij geen slachtoffer meer van het gedrag van anderen. Ik heb bijna geen irritatie meer naar anderen. Doordat ik naar alles heb gekeken hoeven zij mij geen spiegel meer voor te houden. Wat een rust, een opluchting en bevrijding.

Ik durf mijzelf meer te laten horen en zien zonder bang te zijn wat anderen dan van mij kunnen denken. Ik ben mijzelf meer gaan waarderen. Ik was veel te kritisch naar mezelf en legde de lat te hoog. Ik ging steeds over mijn eigen grens door de ander op 1 te zetten en teveel rekening te houden met wat goed is voor de ander. Zelfs voor de nieuwe vissen in huis ging ik mij aanpassen zodat zij geen stress hadden. Ik sloeg erin door. Daar moest ik later wel om lachen, want dat was wel heel idioot. Nu ben ik milder en zachter geworden en ben langzaam beter geworden in echt voelen. Alles ziet er voor mij heel anders uit, veel mooier, liefdevoller en lichter. Mijn hart is open gegaan.

Ik ben er helemaal klaar voor om zoveel mogelijk kinderen te helpen en hun ouders natuurlijk ook, met hart en ziel. De wereld, het universum, ligt aan mijn voeten. Nu ik dit diep van binnen voel, merk ik dat steeds meer mensen volgen en open staan die eerst kritisch waren over mijn visie en werkwijze. Ik zie steeds meer uitspraken van mij terug bij anderen en hoor dat zij mijn tips toepassen en dat ze werken. Dat is zo gaaf! Doorzetten en vertrouwen blijven houden, ook bij verdriet of als je het even niet meer ziet. Dat heeft mij geholpen om overeind te blijven en te gaan staan voor wie ik ben. In het volle licht. Ik gun het iedereen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De 10 leukste tips voor meer liefde in het gezin

Lees hier mijn tips als je regelmatig ruzie of irritatie hebt thuis.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

ADHD of ADD-stempel bij een kind
Heb je last van die pil?, vroeg ik hem bezorgd tijdens het lezen op school. “Ik heb geen honger meer en ben nu heel rustig”, zei hij. Hij keek versuft voor zich uit. Wil je dat zelf?, ging ik verder. “Nee, maar dan heeft de juf geen last van mij en anders vindt zij mij te druk.”

Wat doen we kinderen aan? Dit kan toch niet?! Het is net speed en dat krijgen kinderen dus, zodat de leerkracht het werk beter kan doen. Zodat ouders geen last hebben van hun kind. Er zijn zoveel andere, gezonde oplossingen die voor iedereen beter werken. Na drie afspraken bij mij weet je alles, voel je wat jouw kind echt nodig heeft in plaats van een pil en kunnen jullie met nieuwe inzichten, oplossingen en een gerust hart naar huis.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HET NIEUWE NORMAAL

 

“If you are always trying to be normal, you will never know how amazing you can be”

 

Laatst heb ik het een paar keer gehoord van volwassenen: “Kinderen moeten gewoon normaal doen en zich aanpassen aan onze maatschappij”. Maar wat is normaal? Zitten daarom veel volwassenen aan de anti-depressiva, kregen ze een burn-out of zijn ze verslaafd? Omdat ze “normaal” moesten zijn, zich moesten aanpassen aan de hoge eisen van deze maatschappij en nu niet zichzelf zijn? Krijgen daarom veel kinderen een pil om met de spanning, drukte en overvloed aan prikkels om te gaan? Om met een overbelaste volwassene om te gaan? Dan doen ze tenminste normaal en hebben wij er geen last van.

Het mag nu anders
Kinderen laten ons zien dat het nu echt anders mag. De kinderen van deze tijd zijn heel wijs, een oude ziel of voelen volwassenen aan. Zij zien veel meer dan je denkt, zijn heel intuitief en leven vanuit hun hart, met liefde. Ook al lijkt het door heftig gedrag misschien niet zo. Zij willen dat iedereen tevreden is en het liefst gelukkig. Als een leerkracht met tegenzin en gespannen voor de klas staat, prikken zij daar doorheen. Dat raakt hun en daar reageren ze op. Helaas krijgen de kinderen dan vaak straf, terwijl zij laten zien, zij spiegelen, wat de volwassene mag loslaten om meer rust te krijgen en gelukkig te zijn. Zij voelen of iemand oprecht interesse heeft, plezier heeft in het werk en eerlijk is.

Kies wat bij het kind past
Kies een schoolsysteem dat bij het kind past in plaats van andersom. Dat het kind zich moet aanpassen aan het schoolsysteem. Net zoals jij een bedrijf kiest dat bij jou past. Het verouderde systeem en een ouderwetse strenge, kille opvoeding werkt niet voor kinderen van nu. Zij geven het zelf bij mij aan: als een ouder of juf te streng doet of schreeuwt dan gaat het leren en concentreren ook moeilijk. Logisch, want dan blokkeren je hersenen. Dat zouden wij volwassenen toch ook vreselijk vinden? Alleen maar commando’s of commentaar. Dalton of Jenaplan bv hebben meer aandacht voor het kind, maar dan nog ben je afhankelijk van de leerkracht voor de klas.

Jezelf zijn haalt het beste naar boven
Jezelf mogen zijn werkt het beste, dan komt het beste in iedereen naar boven, bij ouders, bij kinderen en bij leerkrachten. Je veilig voelen is daarbij ook belangrijk. Ik heb superhandige tools voor ouders en kinderen die hierbij helpen. Met liefde, aandacht en begrip bereiken we veel meer. Dit is het nieuwe normaal en ik ben er blij mee. You are amazing, just the way you are.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ZIEK KIND? HET BESTE MEDICIJN BEN JIJ!

Als dochter uit een doktersgezin heb ik veel gehoord over genezing. Ik vind het heel interessant. Iedereen weer blij en beter maken zit blijkbaar in mijn genen, maar ik wilde geen huisarts worden, omdat je vroeger 24 uur per dag, 7 dagen per week met zieke mensen te maken had. En dat kost veel energie en beperkt je vrijheid.

Zelfgenezend vermogen
Toen er een keer geen medicijn was om mijzelf beter te voelen en ik weleens een onzuiver gevoel kreeg bij de farmaceutische industrie, ben ik verder gaan onderzoeken. Ik kwam erachter dat ons lijf reageert op ons brein en andersom. Lichaam en geest werken samen. Ik las er boeken over en zocht verklaringen voor klachten. Steeds bleek het te kloppen. Ook bij anderen. Ik leerde positief denken, beter ontspannen en ik leerde over het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Ik voelde mij steeds zachter en krachtiger worden. Minder hard voor mezelf.

Ziekte als spiegel
Sinds een paar jaar weet ik dat kinderen ouders spiegelen, niet alleen gedrag, maar ook op een ander level en lichamelijk. Zij spiegelen wat er diep van binnen nog speelt bij ouders uit hun jeugd. Jouw kind staat voor jouw innerlijk kind. Het kleine kind dat jij vroeger was. Dat is zo bijzonder. Want als een kind opeens ziek wordt, spiegelt het vaak ook iets van een van de ouders. Dan bedoel ik niet ongeneeslijk ziek of een aangeboren afwijking. Als een kind opeens uit het niets bepaald heftig of angstig gedrag vertoont, kan het een spiegel zijn van de ouders. Vanaf de baarmoedertijd voelt een kind al alles mee van de moeder, maar daarna ook van de vader. Heeft jouw kind bv opeens koorts, hoofdpijn of buikpijn? Kijk dan ook naar jezelf. Loopt de temperatuur bij jou te hoog op door stress op je werk of iets van vroeger, stel je te hoge eisen aan jezelf in je hoofd of stelden jouw ouders vroeger te hoge eisen aan jou? Heb je moeite met emoties verwerken over een situatie, dat kan buikklachten geven bij jouw zoon of dochter. Het kan van alles zijn. Dat kan je allemaal vinden in boeken hierover, maar voel ook bij jezelf en kijk naar binnen wat aandacht vraagt. Heeft jouw kind opeens erge oorpijn? Wat wil(de) jij niet horen? Luister jij naar jouw lijf? Hadden jouw ouders op die leeftijd veel ruzie wat je niet wilde horen.

Aandacht
Stel jouw kind zit 5 dagen op school en de BSO en jij hebt ’s avonds en in het weekend ook weinig aandacht voor hem of haar. Misschien was het voor jou vroeger hetzelfde of was jij een sleutelkind. Door ziek te worden krijgt het kind wel aandacht en meer liefde van jou. En word jij “gedwongen” alles los te laten en thuis te zitten. Omdat dat ook beter is voor jou. Ook al komt het jou niet uit. Als je het zo bekijkt is het heel liefdevol wat jouw kind onbewust laat zien. Ga altijd ook naar een dokter als het te lang duurt.

Moeilijkste kinderen, meeste liefde
Ik merk het steeds vaker bij iedereen die bij mij komt voor kindercoaching. Als ik vraag naar gebeurtenissen uit de jeugd van de ouders op ongeveer dezelfde leeftijd als hun kind nu heeft, is er altijd iets wat indruk heeft gemaakt. Een trauma, een scheiding, overlijden, misbruik…Het kan van alles zijn. In je hoofd denk je dat je het hebt verwerkt, maar in je lijf dat ook een pijngeheugen heeft, of je onderbewustzijn zit nog iets en dat voelt een kind. Fijngevoelige kinderen zijn heel zuiver en prikken overal doorheen. Zij voelen of jij eerlijk en echt bent, ook naar jezelf en willen het beste voor jou. Ook al lijkt dat niet zo bij driftbuien of moeilijk gedrag. De moeilijkste kinderen hebben de meeste liefde in zich en willen het beste voor jou. Maar ze hebben het moeilijk en voelen zich eenzaam of machteloos. Daar ben ik wel achter gekomen door alle trainingen met kinderen. Gelukkig weten we nu meer hierover dan vroeger.

Zonneschijn als medicijn
Nu we weten dat kinderen van deze tijd willen dat hun ouders gelukkig, ontspannen en zichzelf zijn, is het zo mooi dat zij ons daar onbewust bij helpen. Oude pijn of onverwerkt verdriet van ons komt via hun aan het licht. En als wij daar ons licht op laten schijnen, lief en mild zijn voor onszelf, dan zie je dat een kind zich ook veel beter voelt. En jij ook. Het beste medicijn is liefde en zonneschijn. Dan kan iedereen weer helemaal zichzelf zijn.

Ik kan je er nog veel meer over vertellen, maar kan het ook laten ervaren en het samen met jou en jouw zoon of dochter oplossen. Op een makkelijke, maar magische manier met positieve energie en een spiegelopstelling. Ik heb hiermee kinderen van medicijnen afgeholpen. Wil je dat ook? Maak gerust een afspraak of bel me voor meer info. Dan weet je uiteindelijk:  Alles komt goed!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De 7 beste tips tegen pesten

Iedereen verantwoordelijk
Pesten en roddelen is iets van ons allemaal in deze samenleving. Niet alleen van de pester of gepeste. Het verbindt een groep met elkaar, maar dan op een negatieve manier. Dit kan ook anders!  Pesters en gepeste kinderen hebben het beiden zwaar. Want iemand die gelukkig is en lekker in zijn vel zit heeft namelijk helemaal geen behoefte om het leven van de ander zuur te maken. Als je bedenkt dat een pester op een negatieve manier aandacht vraagt, omdat hij misschien wel geslagen wordt thuis, te streng wordt opgevoed of een scheiding te verwerken heeft van zijn ouders, dan is er vast iets aan te doen. Een vraag als: “Gaat het wel goed met je? Kan ik iets voor je doen?” geeft het kind oprechte aandacht. Zoek een positieve verbinding met elkaar. Doe bv thuis een spel met elkaar of vraag waar de ander blij van wordt. Wees je er verder van bewust wat voor voorbeeld je geeft als het om commentaar op anderen gaat of als ouders roddelen op het schoolplein. Leerkrachten kunnen ook een positieve, veilige sfeer creëren in de klas. Kinderen doen aardiger tegen elkaar als zij relaxed zichzelf kunnen zijn in de klas.

Handige tips om te oefenen met jouw kind

~ Begin de dag met een lach. Gebruik deze affirmatie: “Ik ben een leuke jongen of meid en ik heb  leuke vrienden”. Positief denken kan helpen. Gedachtes zijn heel krachtig. Als je al denkt dit wordt een rotdag en ik word vast gepest, dan straal je iets negatiefs uit.

~Scherm je af tegen negatieve prikkels. Zet je voeten stevig op de grond. Rotsvast. Of als een sterke boom. Bedenk een koepel of gouden ei om je heen.

~Loop rechtop en kijk anderen aan. Wat voor kleur ogen hebben ze? Wat voor kleur haar? Let op kleuren. Zo straal je meer zelfvertrouwen uit en durven anderen minder snel te pesten.

~ Zeg iets aardigs tegen de pester. Bedenk dat de ander pest omdat hij misschien ongelukkig is of thuis geen fijne sfeer heeft en iets ergs heeft meegemaakt. Zeg Hoi! en kijk diegene aan. Hij voelt zich gezien. Leuke trui heb je aan! Deel iets samen. Je zult zien dat er wat verandert.

~Reageer laconiek bij flauwe opmerkingen. Denk: “Wat een onzin”. Je bent namelijk goed zoals je bent. Zeg er rustig iets van en loop weg. Het zegt iets over de ander. “Wat een grote oren heb jij! Dat klopt, heb je er een vraag over? ”Of met humor: Daar kan ik heel goed mee horen. Wat heb jij een rare trui aan. Heb ik jou gevraagd om commentaar? Nee toch?! Hou dan op! Of zeg: “Het lijkt erop dat je wilt gaan pesten. Zullen we het gezellig houden?” Oefen dit thuis een paar keer.

~Zelf pesten? Zoek een andere manier om af te reageren. Judo, boksen of op een kussen slaan? Kinderyoga ontspant ook. Besef wat je een ander aandoet door te denken hoe jij het zou vinden als iemand dat bij jou doet? Zeg de volgende dag: sorry dat ik zo onaardig tegen je deed. Dan vergeeft de ander je meestal snel.

Als een kind weerbaar is, zelfverzekerd en sterk staat, reageert het anders en kan het meer aan.

 —————————————————————————