Mijn kind is zo wijs, ze gaat geregeld in discussie en weet alles beter. Zij bepaalt thuis graag wat er gebeurt en wil veel ruimte innemen. Het kost mij veel energie. Met andere kinderen gaat het vaak makkelijker. Zij luisteren, zijn volgzaam en doen alles wat ik zeg. Mijn dochter heeft een oude ziel. Steeds meer ouders hebben een kind met een oudere ziel en dat kan pittig zijn.

Onbegrip
Kinderen met een oude ziel zijn inderdaad heel wijs. Toen ik nog klein was, zeiden anderen regelmatig dat ik een wijsneus was en mijn ouders waren niet altijd blij als ik tegen hen in ging en het beter dacht te weten. Mijn omgeving begreep mij niet altijd. Nog steeds loop ik daar tegenaan als ik meer zie of aanvoel dan een ander. En daar hebben de kinderen die ik ontmoet ook mee te maken: onbegrip. Van binnen speelt er heel iets anders dan je aan de buitenkant ziet. Het kind lijkt irritant of bijdehand of stil, saai en teruggetrokken, maar heeft heel veel liefde en wijsheid in zich waar anderen wat aan kunnen hebben. Je kunt leren van deze kinderen, want zij hebben vaak hele goede oplossingen. Als zij maar gehoord en gezien worden.

Impact van een vorig leven
Kinderen met een oude ziel hebben een groter bewustzijn en zien, voelen en weten vaak meer dan hun omgeving op een bepaald vlak. Zij hebben al meerdere levens meegemaakt. Sommige kinderen kunnen al op hele jonge leeftijd zingen of drummen als een volwassen artiest. Een kind dat niet durft te zwemmen is misschien wel verdronken in een vorig leven. Ik ben er zelf achter gekomen met een eenvoudige oefening dat ik een heftig vorig leven had. Tien levens terug. Met een spiegelopstelling ging ik in gedachte naar -10 en stapte uit de lift. Daar stonden in een kamer 10 mannen met een wapen op mij gericht. Ik had een andere mening dan zij hadden en zij wilden mij aanvallen. Daar kwam mijn angst voor sommige mannen dus vandaan en mijn angst van vroeger om mij te uiten. Met systemisch werk tijdens de opleiding Spiegelcoaching heb ik alles verwerkt en losgelaten. Dat ging heel snel, waardoor mijn angst is verdwenen. Het is een soort familieopstelling. Nu voelt het veilig om mezelf te laten horen en zien.

Begrip
Voor kinderen met een oude ziel is het belangrijk dat zij met iemand kunnen praten die hun echt begrijpt. Zelf had ik weinig aan een psycholoog.  Die voelde niet wat ik voelde, had een jongere ziel en zat teveel in haar hoofd, te wetenschappelijk. Jaren later heb ik iemand ontmoet die mij echt begreep. Ik zat helemaal vast en de energie stroomde niet meer. Ik kon niet mezelf zijn, ik was al 3 keer bijna overspannen en had veel verdriet. Zij hielp mij de energie weer te laten stromen en weer lekker in mijn vel te zitten. Ik leerde oefeningen en kon mijn verhaal kwijt. Daarna heb ik meer mensen ontmoet die mij hebben geholpen en die mij echt begrijpen. Bij een lezing over oude zielen vorig jaar wist ik het zeker: “Ik ben hier om kinderen te helpen met een oudere ziel.  Ik herken deze kinderen meteen aan hun grote ogen en de wijze blik”.

Nuttige tips voor kinderen met een oude ziel

Voor ouders die dit herkennen in zichzelf en in hun kind een aantal handige tips. Op deze manier krijg je meer rust, liefde en plezier terug in huis.

1. Verander je mindset
De opvoedstijl “Omdat ik het zeg” werkt bij kinderen met een oude ziel niet.  Zij houden niet van autoritair gedrag. Dit werkt trouwens ook niet bij volwassenen. Het is nu een andere tijd en een nieuwe generatie die recht heeft op uitleg. Het kind heeft een sterke mening en wil. Luister daar als volwassene ook naar, heb respect voor elkaar en ga minder vaak de strijd aan. Dat kost bakken energie en levert niets op. Wij ouders kunnen daar wel wat van leren. Stop met hard opvoeden, luister naar elkaar en laat het goede voorbeeld zien.  Dan krijg je dat ook terug van het kind.

2. Vraag een kind een oplossing
Kinderen met een oude ziel hebben veel wijsheid en weten het vaak ook beter. Zij voelen meer aan dan veel volwassenen en sommigen hebben een vooruitziende blik die weleens kan kloppen. Vraag daarom ook aan het kind naar een oplossing voor een concrete vraag: “Wat wil jij dat wij doen, zodat we het samen gezelliger hebben thuis?” of “Wat heb jij nodig?”. Maak afspraken met elkaar. Ieder gezinslid bedenkt twee afspraken die hij of zij belangrijk vindt om de harmonie te bewaren in huis. Deze afsprakenlijst komt op een zichtbare plek te hangen en daar verwijst iedereen naar.

3. Geef elkaar de ruimte
Alle kinderen met een oudere ziel zijn hoogsensitief. Voor deze kinderen is het belangrijk om af en toe alleen te zijn op hun kamer. Ouders en kinderen hebben beiden ruimte en lucht nodig om te ontspannen en weer op te laden na een drukke dag. Zij voelen veel aan van elkaar. Dat merk je doordat de buik iets naar binnen trekt als ze tegenover elkaar staan. Afschermen door een hand op je navel te leggen kan helpen of stel een roos vanuit de grond voor tussen beiden in. Bewaak je eigen ruimte, hierdoor komen er minder prikkels binnen bij elkaar en ontstaat er minder irritatie.

4. Zeg het met liefde
Deze kinderen voelen veel aan en willen liefde in het gezin. Er zit echt veel liefde in het kind, ook al is het soms irritant of bijdehand en zie je het niet meteen. Kinderen die moeilijk doen hebben het moeilijk. Geef elkaar daarom wat vaker een compliment, een knuffel en probeer positief te communiceren. Toon begrip en empathie, zo krijg je weer een betere verbinding met elkaar.  Deze kinderen kunnen veel in hun hoofd zitten. Sommigen hebben geen goede aardebinding. Zij kunnen meer piekeren en moeilijker in slaap vallen. Wees jezelf zonder masker. Daar prikken deze kinderen namelijk direct doorheen en kunnen  ze van wakker liggen. Vertel waarom je bijvoorbeeld verdrietig of boos bent.  Zij kunnen zich ook heel eenzaam voelen. Doe daarom ook af en toe leuke dingen met het hele gezin. Beter aarden doe je door bijvoorbeeld te dansen, wandelen of yoga.

5. Zoek een coach met een oude ziel
Een coach die ervaring heeft op dit vlak kan ouders laten voelen wat het kind voelt. Doordat je met een opstelling in de energie stapt van het kind gebeuren er bijzondere dingen. Kwartjes vallen. Je weet daarna wat een kind echt nodig heeft. Een kind is de spiegel van het innerlijk kind van de ouders. Hiermee wordt ook meteen duidelijk wat ouders in hun jeugd hebben meegemaakt wat ze nog mogen loslaten. Het kind kan dit onbewust aanvoelen en spiegelen. Misschien was er in een vorig leven wel een andere verbinding of relatie tussen de ouder en het kind. Dat is mogelijk. Een coach met een oudere ziel is ook belangrijk voor kinderen zelf. Iemand die het kind kan helpen om in zijn kracht te staan en bij zichzelf te blijven in een wereld vol onbegrip. Hiermee voorkom je veel problemen zoals verslavingen op latere leeftijd. De oplossing voor een betere band en meer harmonie in het gezin is soms makkelijker dan je denkt.

Ik ben benieuwd wie dit herkent en hoe je omgaat met jouw kind met een oude ziel. Heb jij nog andere tips die voor jullie werken?