Het nieuwe normaal

“If you are always trying to be normal, you will never know how amazing you can be” Vorige week heb ik het een paar keer gehoord van volwassenen:”Kinderen moeten gewoon normaal doen en zich aanpassen aan onze maatschappij”. Maar wat is normaal? Helaas slikken veel volwassenen anti-depressiva, hebben een burn-out of zijn verslaafd. Omdat ze “normaal” moesten zijn, zich moesten aanpassen aan de hoge eisen van deze maatschappij en nu niet zichzelf zijn? Veel kinderen krijgen een pil om met de spanning, drukte en overvloed aan prikkels om te gaan. Of om met een overbelaste volwassene om te gaan? Dan doen ze tenminste normaal en hebben volwassenen/leerkrachten er geen last van.

Het mag nu anders
Kinderen laten ons zien dat het nu echt anders mag. Met meer ontspanning, luchtiger en speelser. De kinderen van deze tijd zijn heel wijs, een oude ziel of voelen volwassenen aan. Zij zien veel meer dan je denkt, zijn heel intuïtief en leven vanuit hun hart. Ook al lijkt het door heftig gedrag misschien niet zo. Zij willen dat iedereen tevreden is, liefdevol en het liefst gelukkig zonder masker op. Helemaal jezelf zijn. Als een leerkracht met tegenzin en gespannen voor de klas staat en niet luistert naar wat een kind nodig heeft, prikken zij daar doorheen. Dat raakt hun en daar reageren ze op. Ze moeten zoveel en zo snel en worden hyper. Helaas krijgen de kinderen dan vaak straf, terwijl zij laten zien, zij spiegelen, wat de volwassene mag loslaten om meer rust te krijgen en wat de kinderen zelf nodig hebben. Zij voelen of iemand oprecht interesse heeft, plezier heeft in het werk en eerlijk is.

Kies wat bij het kind past
Kies een schoolsysteem dat bij het kind past in plaats van andersom. Dat het kind zich moet aanpassen aan het schoolsysteem. Net zoals jij een bedrijf kiest dat bij jou past. Het verouderde systeem en een ouderwetse, strenge, kille opvoeding werkt niet voor kinderen van nu. Zij geven het zelf bij mij aan: “Als een ouder of juf te streng doet of schreeuwt dan gaat het leren en concentreren ook moeilijk”, zeiden twee jongens laatst. Logisch, want dan blokkeren je hersenen en verkrampt je hoofd. Dat zouden wij volwassenen toch ook heel naar vinden? Alleen maar commando’s of commentaar. Liefde, begrip en respect voor elkaar. Dat werkt beter. Dalton, Vrije School of Jenaplan hebben meer aandacht voor het kind, maar dan nog ben je afhankelijk van de leerkracht voor de klas.

Jezelf zijn haalt het beste naar boven
Jezelf mogen zijn werkt het beste. Dan komt het beste in iedereen naar boven, bij ouders, bij kinderen en bij leerkrachten. Je veilig voelen en respect voor het kind is daarbij ook van belang. Ik heb hele handige tools voor ouders, leerkrachten en kinderen die meteen helpen. Met liefde, aandacht en begrip bereiken we veel meer. Het anders doen dan wat hoort is het Nieuwe Normaal en ik ben er blij mee. Uiteindelijk is het voor iedereen beter. Je gaat het pas zien als je het doorhebt. You are amazing, just the way you are.