Hoe voelde jij je op dezelfde leeftijd als jouw kind?

Wat is er toen gebeurd? Ik vraag het altijd aan ouders die bij mij komen met hun zorgen over hun kind. Meestal is het een spiegel van hun innerlijke kind, van hun kindertijd waar ze nog naar mogen kijken. Gisteren besloot ik om een opstelling te doen voor mijzelf. Hoe voelde ik mij op 7-jarige leeftijd?

Toen ik op het blaadje ging staan van mijn kindertijd voelde ik mijn lijf en het werd helemaal gespannen en strak. Ik voelde mij een hele dunne streep worden. Ik maakte mijzelf bijna onzichtbaar. Ik mocht er niet zijn, dat gevoel kwam in mij op. Mijn nek deed pijn en mijn hoofd hing omlaag. Mijn voeten zaten als cement in de grond en ik kon geen kant op. Ik was verstijfd en er kwam verdriet.

Er kwam in me op: De juf op school is heel streng. Ik mag niks, niet praten, niet bewegen en niet naar de wc. Ik zag dat de juf ongelukkig en eenzaam was. Het voelde hard, zakelijk en koud. Thuis moest ik ook stil zijn. Ik kon mij niet uiten en kon niet mezelf zijn. Ik was bang voor deze harde wereld. Om te overleven had ik als kind onbewust mijn gevoel uitgeschakeld. Ik werd niet gehoord en gezien en voelde mij in die tijd best eenzaam. In een klas van 30 en een gezin van 5. Mijn ouders hadden het heel druk met de praktijk. Als mijn vader gespannen thuis kwam, had hij een kort lontje en wilde hij rust en moesten wij stil zijn. Ook omdat er in de avond en het weekend mensen in de praktijk aan huis kwamen. Anders konden zij ons horen. Ik begrijp dat nu wel, maar toen voelde het anders.

Wat heb je nodig? Vroeg ik aan mezelf op dat blaadje als 7-jarige. Iemand die mijn hand vast pakt en die mij helpt, kwam in mij op. Maar ook warmte, liefde, begrip. Ruimte, vrijheid en blijheid. Ik had iemand nodig die mij leerde dat ik mezelf mag zijn, die mij leerde om te gaan met de strenge juf en met alle prikkels om mij heen. Maar zelfvertrouwen had ik ook nodig. Dat ik goed genoeg ben en er mag zijn. Ik wilde meer rust in mijn hoofd en gespannen lijf. Ik had iemand nodig die mij weer een goed gevoel gaf.

Het werd meteen duidelijk wat mijn eigen kind voor mij spiegelt. Zij maakte zichzelf ook smal en onzichtbaar.  Het raakte mij, dus ik wilde er zelf ook op een andere manier naar kijken. Met de opstelling heb ik alles aangevuld totdat ik mij weer goed voelde als 7-jarige. Opgelucht en bevrijd. Dat was dus nog een stukje waar ik naar mocht kijken, want verder ben ik nu al lang mezelf geworden door alle fijne coaches die ik op latere leeftijd heb ontmoet.