KIJK IN DE SPIEGEL VAN EEN KIND EN ALLES WORDT LICHTER

Het spiegelen is voor sommige ouders helemaal nieuw. Daarom hier een uitleg. Toen ik zwanger was, zag ik allemaal kinderwagens op straat. Dat was een spiegel van wat in mij leefde. Wil je een nieuwe Audi of Volvo? Dan zie je die auto’s steeds vaker op de weg rijden. Dat is een spiegel van wat jou bezighoudt. Is jouw kind vaak boos? Dan kan het een spiegel zijn van jouw (onbewuste) boosheid die je nog niet hebt verwerkt of iets van de vader. Het kan komen door een trauma uit jouw jeugd of door iets wat afgelopen jaar heeft gespeeld. Mijn dochter had 2 jaar geleden driftbuien. Ik ging het pas zien toen ik het doorhad. Zij spiegelde de boosheid die ik nog niet helemaal had verwerkt van vroeger. Nu ik dit wel heb gedaan door het spiegelen is er veel meer rust.

Zodra ouders weten hoe het werkt en het bij mij hebben ervaren, vinden ze het spiegelen heel bijzonder. Dan valt er veel spanning en onrust weg. Maar als ze het nog niet hebben ervaren, roept het vantevoren ook weleens irritatie op. “Ligt het dan allemaal aan mij? Is het dan mijn schuld?”, hoor ik weleens zeggen.

Mijn antwoord daarop is: “Nee, het is niet jouw schuld. De oplossing zit grotendeels wel in jou”. Wat jou het meest irriteert of raakt van het gedrag van jouw kind, dat is iets wat in jou zit. De vader van jouw kind heeft er misschien helemaal geen last van of het valt hem niet op. Raakt het gedrag van een kind jou niet en de vader wel? Dan is het iets wat in de vader zit. Met een spiegelopstelling met gekleurde blaadjes is het snel duidelijk en kunnen we het accepteren en loslaten. Dan kijk je opeens heel anders naar een kind en wordt alles lichter! Bij kinderen werkt het helemaal snel als zij een spiegelopstelling krijgen omdat iets of iemand hun irriteert of als iemand hun pest.