Sinds mijn dochter van 5 naar school gaat hebben wij er nu ook mee te maken. Het schoolplein. Voor de een is het een gezellige plek en voor de ander een gespannen plek. Kinderen maken er vrienden maar kunnen ook keihard zijn tegen elkaar. Hoe komt dat? Wat kun je eraan doen als jouw kind gepest wordt of als hij of zij zelf pest?

Vroeger
Even terug in de tijd….Ik ben opgegroeid in een dorp. Veel kinderen kregen een strenge opvoeding met veel straffen in plaats van liefde. Zij konden niet zichzelf zijn en moesten zich inhouden. Zodra ze buiten kwamen wilden zij hun energie kwijt en hun frustratie uiten, tegenover andere kinderen. Zodra je teveel opviel was je het middelpunt van gesprek. Volwassenen bespraken dorpsroddels aan de eettafel en hadden veel commentaar op de tv, als er kinderen bij zaten. “Die heeft grote oren, ziet er niet uit”. Een ander geloof of politieke voorkeur betekende soms dat je niet met die familie om mocht gaan.

Allemaal verantwoordelijk
Kinderen spiegelen en praten volwassenen vaak na. Om erbij te horen praat je als kind op school misschien wel mee, omdat je te weinig zelfvertrouwen hebt om er iets van te zeggen als een ander commentaar krijgt. Onbewust voelen veel kinderen angst en reageren vanuit onzekerheid.  Dat moet toch anders kunnen? Er werd vroeger snel gewezen naar de pester. Ook door ouders. Logisch, want er was toen nog te weinig kennis over dit onderwerp. Tijd voor een frisse blik! Pesten en roddelen is iets van ons allemaal in deze samenleving. Niet alleen van de pester of gepeste. Het verbindt een groep met elkaar, maar dan op een negatieve manier. Dit kan ook anders!  Pesters en gepeste kinderen hebben het beiden zwaar. Want iemand die gelukkig is en lekker in zijn vel zit heeft namelijk helemaal geen behoefte om het leven van de ander zuur te maken. Dus als je om te beginnen bedenkt dat een pester op een negatieve manier aandacht vraagt en een negatieve sfeer neerzet, dan is er vast iets aan te doen. Een vraag als: “Gaat het wel goed met je? Kan ik iets voor je doen?” geeft het kind oprechte aandacht. Zoek een positieve verbinding met elkaar. Geef complimenten en vraag waar de ander blij van wordt. Wees je er verder van bewust wat voor voorbeeld je geeft als het om commentaar op anderen gaat of als ouders roddelen op het schoolplein. Leerkrachten kunnen ook een positieve, veilige sfeer creëren in de klas. Kinderen doen aardiger tegen elkaar als zij relaxed zichzelf kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt dat er nog meer gepest wordt in de klas als de leerkracht veel straft en een kind steeds afwijst. Kinderen zien dat als voorbeeld en spiegelen het daarna. Iedereen is dus verantwoordelijk in onze samenleving en daar zit ook de oplossing.

Handige tips tegen pesten om te oefenen met jouw kind

  • Begin de dag met een lach. Gebruik deze affirmatie: “Ik ben een leuke jongen of meid en ik heb  leuke vrienden”. Positief denken kan helpen. Gedachtes zijn heel krachtig. Als je al denkt: Dit wordt een rotdag en ik word vast gepest, dan straal je iets negatiefs uit.
  • Scherm je af tegen negatieve prikkels. Zet je voeten stevig op de grond. Rotsvast. Of als een sterke boom. Bedenk een bellenblaasbel of gouden ei om je heen.
  • Loop rechtop en kijk anderen aan. Wat voor kleur ogen hebben ze? Wat voor kleur haar? Let op kleuren. Zo straal je meer zelfvertrouwen uit en durven anderen minder snel te pesten.
  • Zeg iets aardigs tegen de pester. Bedenk dat de ander pest omdat hij misschien ongelukkig is of thuis geen fijne sfeer heeft en iets ergs heeft meegemaakt. Zeg Hoi! en kijk diegene aan. Hij voelt zich gezien. Leuke kleding heb je aan! Deel iets samen. Je zult zien dat er wat verandert.
  • Reageer laconiek bij flauwe opmerkingen. Denk:“Wat een onzin”. Je bent namelijk goed zoals je bent. Zeg er rustig iets van en loop weg. “Wat een grote oren heb jij! Dat klopt, heb je er een vraag over? ”Of met humor: “Daar kan ik heel goed mee horen.” Wat heb jij een rare trui aan. Reactie: Ja, dus?! Of zeg:“Het lijkt erop dat je wilt gaan pesten. Zullen we het gezellig houden?” Oefen dit thuis een paar keer.
  • Zelf pesten? Zoek een andere manier om spanning af te reageren. Judo, boksen of op een kussen slaan? Kinderyoga ontspant ook. Besef wat je een ander aandoet door te denken hoe jij het zou vinden als iemand dat bij jou doet? Zeg de volgende dag:”Sorry dat ik zo onaardig tegen je deed.” Dan vergeeft de ander je meestal snel.
  • Wijst een ander jouw kind af? Dan kan de spiegel zijn dat jij als kind bent gepest en jezelf afwees. Of dat jouw kind mag leren zichzelf te accepteren en positief te denken, grenzen mag aangeven en de belangrijkste: van jezelf leren houden. Als een kind weerbaar is, zelfverzekerd en sterk staat, reageert het anders en kan hij meer aan. Met mijn werkwijze leer ik jullie snel om je weer dol-fijn op het schoolplein te voelen. Na één afspraak voor een spiegelopstelling en tips merken kinderen al meteen effect. Sommigen willen zelfs vrienden worden met het kind waar ze eerst zoveel last van hadden.